Veteriner Hekimlikte Yenilikçi Bir Adım: PRP Tedavisi

 

Evcil dostlarımız, ailemizin birer üyesi olarak özel bir yerde duruyor. Bu nedenle, onların sağlığı ve mutluluğu için gelişen veteriner hekimlik tekniklerini takip etmek önemli hale geliyor. Platelet-Rich Plasma (PRP) tedavisi, bu bağlamda, hayvanların sağlığını desteklemek ve iyileştirmek için atılmış önemli bir adımdır.

 

 

PRP Nedir?

 

 

Platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma (Platelet-rich plasma) damardan alınan tam kanın santrifüj edilmesi ile elde edilen, tam kandan daha yüksek konsantrasyonda trombosit içeren plazmadır. Genellikle PRP olarak kısaltılmaktadır.

 

PRP içeriğinde çok sayıda büyüme faktörü bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan yoğun büyüme faktörleri nedeniyle kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Yapılan incelemeler uzun süreli yumuşak doku ağrılarında problemin inflamasyon değil, yetersiz tamir olduğunu göstermektedir.

 

PRP yüksek miktarda tormbosit içermesi ile çok fazla büyüme faktörü ihtiva etmekte ve iyileşme sürecini destekleyerek tendon ve kıkırdak yenilenmesini arttırmaktadır. Hastalığın olduğu bölgeye PRP enjeksiyonuyla, PRP içeriğindeki büyüme faktörlerinin o bölgedeki etkinlikleri üst düzeyde sağlanmış olmaktadır.

 

PRP rejeneratif tedavilerden biridir. Amaçlanan vücudun tamir mekanizmalarını harekete geçirerek yenilenmenin sağlanmasıdır.

 

Trombositler kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücreleridir. Trombositler oval veya yuvarlak şekilli olabilirler, vücudumuzdaki en küçük kan hücreleridir. İnsan kanının % 1’ ini oluştururlar. Hücre çekirdekleri yoktur ve sitoplazmalarında çoğunlukla alfa olmak üzere delta ve lambda olarak 3 farklı granüle sahiptirler.

 

Alfa granüllerde otuzdan fazla büyüme faktörü ve biyoaktif protein bulunmaktadır. Trombositler daha çok kanamayı durdurucu fonksiyonları ile bilinmektedirler.

 

Trombositler yara iyileşmesinde de çok önemli bir elemandır, yara iyileşmesinde çok önemli olan büyüme faktörü olarak isimlendirilen yüzlerce protein içermektedirler.

 

 

PRP Tedavisinde Amaç Nedir?

 

PRP tedavisinde amaç vücudun doğal iyileşme sürecini desteklemek ve hastalara uzun süreli kalıcı bir çözüm olanağı sunmaktır. Sportif rehabilitasyonda PRP uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır. Amaç spora dönüşü hızlandırmak ve ağrının giderilmesidir.

 

PRP etkisi zamanla geçen bir tedavi yöntemi değildir. PRP;

 

- Eklem yıpranması,

 

- Tendon zorlanmaları,

 

- Ligament hasarı,

 

- Kireçlemeler,

 

gibi pek çok hastalık tedavide kullanılmaktadır. Hem ağrının azaltılmasında hem de günlük yaşam aktivitelerinin daha rahat yapılmasında etkili bir tedavidir.

 

PRP genellikle ilk basamak tedavi olarak görülmemekte, diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda tedavi planına eklenmektedir.

 

 

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

 

 

PRP tedavisinde öncelikle hastadan kan alınır. Hastadan alınan kan santrifüj edilerek trombositler ayrıştırılır ve PRP için gereken yüksek trombosit içerikli plazma elde edilir. PRP’ de trombosit içeriği dolayısıyla da büyüme faktörlerinin konsantrasyonu normalde olduğundan 5-10 kat daha yüksektir.

 

Santrifüj sonrasında elde edilen PRP yaralanmış bölgedeki yumuşak dokuya veya eklem içine direk olarak enjeksiyonla verilir. PRP enjeksiyonu ile o bölgede açığa çıkan büyüme faktörleri vücudun yenilenmesi için hücreleri uyarır ve yenilenme kapasitesini arttırır.

 

 

 

Neden PRP Tedavisi?

 

Doğal ve Güvenli: PRP tedavisi, hayvanın kendi kanını kullanır, bu nedenle genellikle reddetme riski minimaldir.

 

Minimal Cerrahi: PRP tedavisi, genellikle minimal cerrahi müdahale gerektirir, bu da hayvanın rahat bir iyileşme süreci geçirmesine olanak tanır.

 

Hızlı İyileşme: Trombositlerin içindeki büyüme faktörleri, yaralanmış dokuların hızlı bir şekilde iyileşmesini teşvik edebilir.

 

 

Sonuç

 

PRP tedavisi, veteriner hekimlikte hayvan sağlığını destekleme konusunda önemli bir adımdır. Bu tedavi, hayvan dostlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklarını iyileştirmek adına doğal bir yöntem sunar. Ancak, her tedavi gibi, PRP tedavisi de uzman bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmeli ve yönlendirilmelidir. Veteriner hekimler, hayvan sahiplerine, hayvanlarının sağlığı için en uygun tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi verebilirler.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR